08-6425990

Vardagar 10-15

Hur_man_packar_en_resväska


Hur man packar en resväska

Att packa en resväska är egentligen inte särskilt svårt. Att optimera utrymmet i en resväska så att du får plats med så mycket som möjligt och samtidigt håller ordning på allt är däremot en riktig utmaning. Att packa bra handlar också om att få med sig allt som är viktigt, och om att se till så att allt som är ömtåligt håller under resan. I den här guiden kommer vi att ge våra bästa tips på hur du packar en resväska så bra som möjligt inför resan.

Börja med att göra en packlista

Innan du gått igenom vad du behöver ta med dig på resan är det svårt att ens veta hur stor väska du behöver. Det är dock, även om många försökt, omöjligt att göra en generell lista med saker som alltid ska med, eftersom det är väldigt personligt vad just du behöver. Dessutom spelar naturligtvis resans längd och resmålet stor roll för vad du ska packa.

Här är ett antal frågor som kan var bra att ställa sig innan du gör din egen packlista:

 • Vill du undvika att köpa saker på resmålet eller kan du tänka dig att köpa till exempel hygienartiklar och några klädesplagg på plats?
 • Vad behöver du ha lättillgängligt under själva resan?
 • Vilka väderförhållanden gäller på resmålet?
 • Måste du ta hänsyn till vad som får plats i en mindre väska eller har du gott om utrymme?
 • Är det något som du brukar önska att du hade tagit med dig när du reser?
 • Hur fungerar elen på resmålet? Behöver du en adapter för att kunna använda dina elektriska prylar?
 • Använder du läkemedel som kan vara svåra att få tag på?

Är det viktigt att packa lätt?

Guider om hur man ska packa en resväska går ofta ut på att reducera packningen och göra den så lätt som möjligt. Visst är det skönt att inte ha med sig mer än man behöver, men det här handlar om personliga preferenser. Vissa gillar att ha med sig till exempel lite extra kläder för alla eventualiteter medan andra föredrar att ha plats i resväskan för sådant man vill köpa med sig från resmålet.

Om du behöver utnyttja den tillåtna vikten till max är det också viktigt att du gör rätt bedömning av vad du ska ta med dig. Här är några exempel på saker som många tar med, men som kanske inte behövs:

 • Handduk – finns nästan alltid på resmålet
 • Stora och tunga böcker – även guideböcker kan laddas ner och läsas som e-bok
 • Många par underkläder – tvätta löpande i duschen istället, tvål fungerar faktiskt!
 • Kontanter i lokal valuta – på de flesta resmål kan du betala med kort och hitta uttagsautomater

Ska man rulla eller vika kläderna?

Det finns två olika skolor när det handlar om hur man ska packa ner kläder. Många hävdar att kläderna ska vikas noga, andra att det är bättre att rulla ihop dem. Mjuka plagg är mer flexibla och bör placeras i botten på väskan. Att vika kläder är bra om du vill undvika att de blir skrynkliga och det samma gäller om du rullar ihop dina kläder. Att rulla kläder är väldigt platseffektivt, särskilt om du vill pressa in lite mer i en mjuk väska som redan känns full.

Ett experttips är att både vika och rulla – beroende vad det är för plagg och hur du behöver lägga pussel med packningen i din resväska för att få plats med så mycket som möjligt. Att omsorgsfullt bunta ihop olika plagg kan också vara ett bra alternativ. Då förvarar du mindre plagg inuti större plagg.

Om du verkligen vill undvika skrynkliga plagg

Hur du än packar så finns det risk för skrynklor. Vissa material är mindre känsla för detta och det kan finnas en poäng i att välja skrynkelfria plagg när du packar inför en resa. Annars kanske du behöver packa med ett resestrykjärn eller förlita dig på att det finns på resmålet. Om du verkligen vill undvika att ett plagg blir skrynkligt kan du placera det i en lufttät zip-bag, och låta lite luft finnas kvar i den.

En annan viktig sak att tänka på är att vissa material är tyngre och mer platskrävande än andra. Tunna bomullsbyxor tar till exempel väldigt lite plats jämfört med ett par jeans.

Packa så att du lätt kommer åt det du vill ha tillgängligt

Om du inte har gott om lättåtkomliga extrafack på din resväska, eller en särskild resväska för personliga föremål, är det en bra idé att packa det viktigaste överst. Då slipper du att rota runt i väskan för att komma åt till exempel din necessär eller vad du nu behöver ta ut.

Skapa extra avdelningar i din resväska

En bra resväska ska vara avdelad så att du får åtminstone två separata avdelningar och något fack du kan stänga med en dragkedja. Ett sätt att skapa extra ordning och reda är att använda packpåsar så att du packar till exempel underkläder i en påse och t-shirts i en annan. Är ni flera som delar på samma resväska är det en bra idé om alla har sina egna packpåsar. Tar du med en extra påse kan du använda den till smutsiga plagg. Du kan också använda mindre kartonger när du packar. I en skokartong kan du till exempel samla en stor del av alla kläder du tänkt ta med.

Skydda ömtåliga föremål

Om något går sönder eller får en blessyr under en resa har du inte packat resväskan ordentligt. Särskilt du som reser med en mjuk resväska måste tänka på att packa så att allt som är ömtåligt eller känsligt klarar transporten. Använd kläder eller andra textilier du tänkt ta med och linda runt ömtåliga föremål. Se till så att föremål inte kan kana omkring inne i resväskan. Det lyckas du med genom att packa den full.

Så gör du med skorna

Man har ofta användning av ett extra par skor på en resa. Men skor är rätt bökiga att packa eftersom de tar mycket plats samtidigt som de har en udda form och kan vara smutsiga. Ska du flyga är ett tips att ha på dig de klumpigaste skorna och ha det lättare paret i resväskan. Sandaler kan du ofta ha i ett ytterfack.

Slutligen vill vi tipsa om att du faktiskt kan utnyttja utrymmet inne i skorna och fylla det med mindre saker som batteriladdare, solglasögon (i fodral) eller strumpor. Många väljer också att ha skorna i en särskild skopåse, inne i väskan. Den får gärna vara vattentät så att du kan förvara skor som blivit blöta utan att det påverkar resten av din packning.

Så packar du necessären

När det gäller toalettartiklar du vill ta med dig ombord på flyget är det viktigt att flaskor med vätska inte är större än vad som är tillåtet. Många produkter finns i särskilda reseförpackningar men du kan också själv flytta till exempel schampo eller linsvätska till en mindre flaska för att spara plats. Om du inte fyller dem till mer än en tredjedel minskar risken för att det ska läcka ut över resten av din packning. Ett annat sätt att minimera risken för kladd är att förvara produkterna i en förseglad påse. Checkar du in necessären i en resväska behöver du inte tänka på förpackningarnas storlek. Vissa resväskor har särskilda fack som är avsedda för hygienartiklar, men en separat necessär är ändå praktisk att ha i badrummet.

Om du har begränsat med plats i resväskan är det en bra idé att välja toalettartiklar som har två funktioner, till exempel schampo och balsam i ett. Ska du bo på hotell så är det mer eller mindre standard att tvål och schampo finns på rummet. Det är med andra ord inte ens säkert att du behöver ta med den typen av produkter om du är okej med att använda något annat än dina egna standardprodukter. En smyckesväska eller smyckesask, placerad i din resväska, är ett bra sätt att skydda och hålla ordning på smycken och andra små accessoarer.

Komplettera resväskan med andra väskor

Vissa delar av packningen passar bäst att ha i en resväska. Ofta reser vi med flera väskor och då gäller det att se till helheten, så att olika delar av ens bagage kompletterar varandra på ett bra sätt. Flyger man har man i regel en kabinväska och en mindre väska för personliga föremål som man förvarar under sätet, som komplement till resväskan. Hur du ska packa din resväska beror därmed mycket på vilka andra väskor du har och vad du kommer att ta i dem. Många satsar på att ha tunga saker i resväskan så länge det inte handlar om elektronik, som är bättre att ta i handbagaget.

Vad får man inte packa i resväskan?

Om du reser kollektivt finns det vissa saker du inte får ha i resväskan. Vilka föremål det gäller kan variera lite, men räkna med att det aldrig är okej med vapen eller brandfarliga ämnen. Elektronik med batterier kan också vara känsligt. Grundregeln är att du inte får ta med dig något som kan skada dig, dina medresenärer eller personer som kommer i kontakt med din packning.

Hjälpmedel som gör det lättare att packa

Vi har redan nämnt packpåsar och några andra saker som gör att du packar effektivare. Dessa hjälpmedel brukar inte ingå när du köper en resväska men kan lätt köpas till. Här tar vi upp ytterligare några sådana hjälpmedel:

 • Packkuber – större variant av packpåse
 • Kostymfodral – oumbärligt på affärsresan
 • Kompressionspåsar – packpåse som pressar ut luft så att du får plats med mer
 • Hopfällbara resepersedlar som tar lite plats – till exempel hårborste
 • Bagagevåg – hjälper dig att klara maxvikten på bagaget

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Stäng