08-6425990

Vardagar 10-15


Resväska – köpguide

För att kunna resa smidigt och bekvämt är en bra resväska ett måste. Din resväska ska matcha precis dina behov och krav. Det handlar inte alltid bara om funktionalitet, utan även om design och vikt. En lång resa ställer givetvis andra krav på resväskan än vad en kort weekendresa gör. Att hitta den perfekta resväskan är inte alltid så enkelt. Utbudet är mycket stort och att välja rätt stil, storlek och prisklass kan vara en närmast överväldigande shoppingupplevelse.

I denna köpguide kommer vi att titta på de faktorer som det kan vara bra att överväga innan du köper en ny resväska.

 

Vilken typ av resväska behöver du?

För att du ska kunna komma fram till vilken resväska som är bäst för dig kan det var bra att försöka besvara följande frågor:

 • Hur brukar du resa?
 • Vad har du för stil?
 • Hur kommer du att förvara din resväska hemma?
 • Vill du att din resväska ska vara så lätt eller så tålig som möjligt?
 • Hur stor resväska behöver du?
 • Vilka funktioner vill du att en resväska ska ha?

 

Hur brukar du resa?

Det transportmedel du brukar välja är ganska avgörande för vilken typ av resväska som passar just dig. Ska du flyga är det viktigt att dina väskor håller sig inom de tillåtna måtten för bagage hos flygbolagen. Annars kan det bli dyrt vid incheckningen. Du kan också behöva resväskor som är utrymmeseffektiva i förhållande till bagageutrymmet i en bil.

Om du kommer att behöva bära en tung resväska är det viktigt hur handtagen är placerade. En bag, ryggsäck eller en duffel kan vara ett alternativ till en klassisk resväska om du inte kan dra den efter dig. När det gäller mindre resväskor som kan fungera som kabinväskor är det viktigt att de är lätta att hantera så att du snabbt får dem på plats i utrymmet ovanför sätet.

 

Vad har du för stil?

Oavsett om du reser i jobbet eller ska iväg på ett efterlängtat äventyr är det en trevlig känsla att vara nöjd med hur man ser ut. En stor resväska hamnar i blickfånget direkt och en mindre väska kan vara en av vardagens viktigaste accessoarer om du använder den ofta. Det är för många viktigt att ha en resväska som speglar vem de är, och matchar stilen i övrigt. En minimalistiskt men smart designad resväska med moderna funktioner är något helt annat än en klassisk resväska i läder och canvas som får mer och mer karaktär i takt med att den används.

 

Hur kommer du att förvara din resväska hemma?

Resväskor tar upp en del plats och om plats är något som du har ont om i ditt hem är det viktigt att de passar i det utrymme där du tänkt förvara dem. Mjuka väskor, som en bag eller en duffel, tar upp mycket mindre plats när de är tomma än vad hårda resväskor gör.

 

Vill du att din resväska ska vara så lätt eller så tålig som möjligt?

Att det är skönt att slippa bära onödiga kilon på resan är en självklarhet. Själva väskan kan, beroende på vad den är gjord av för material och hur stor den är, utgöra en avsevärd del av bagagets totala vikt. Tyvärr är de lättaste väskorna i olika plastmaterial känsliga för repor och stötar.

Vill du ha en resväska som både är förhållandevis lätt och tålig får du vara beredd på att gå upp i pris. Polykarbonat och polypropylen är två material som används i allt större utsträckning. Resväskor gjorda i dessa material är både lätta och hållbara – men inte nödvändigtvis billiga. När det gäller riktigt exklusiva resväskor så är de ofta gjorda av aluminium, som är tåligt, snyggt och bara lite tyngre än plast. De kan dock vara känsliga för repor.

 

Hur stor resväska behöver du?

Det är framförallt hur länge du brukar vara borta som avgör hur stor resväska du behöver. Men det handlar också om vad du har för vanor och preferenser. Vissa föredrar att packa för alla eventualiteter medan andra vill resa med så lite packning som möjligt. Vad resan har för syfte kan också påverka hur mycket utrymme en resväska behöver ha. För många räcker det långt med en kabinväska modell större i kombination med en väska för personliga föremål. Andra föredrar att ha så mycket plats som möjligt, kanske för att kunna köpa med sig saker från resmålet.

 

Vilka funktioner vill du att en resväska ska ha?

Det är också viktigt att en resväska har rätt funktioner, utifrån hur den ska användas. Med funktioner menar vi sådant som väskor som är helt vattentäta eller har särskilda förvaringsfack och fickor som kanske är avsedda för en specifik sak. Resväskans design utvecklas ständigt, och idag kan du till exempel hitta resväskor försedda med solceller för laddning av dina elektroniska prylar.

 

Detaljerna du bör ha koll på

Enligt undersökningar gällande resväskors egenskaper så tycker de flesta att det är viktigt att en resväska är försedd med ordentliga hjul, och att den är så hållbar som möjligt. Resväskor är för de flesta inga slit och släng-produkter utan en investering som helst ska hålla i många år. De detaljer du ska vara extra uppmärksam på vid ett köp är:

 • Handtag
 • Dragkedja
 • Hjul
 • Lås

Det är ofta på grund av att någon av dessa detaljer gått sönder som vi måste köpa en ny resväska. Här får man ofta den kvalitet som man är beredd att betala för. När det gäller marknaden för resväskor finns det ett antal klassiska tillverkare i mellanprissegmentet och uppåt som gör resväskor av väldigt hög kvalitet. Om du beställer en resväska online ska du jämföra flera olika genom att läsa produktbeskrivningarna.

 

Handtaget bör vara gediget konstruerat

Om resväskan är försedd med ett utdragbart handtag är det en fördel om det kan skjutas in i väskan helt och håller när det inte används. Det bör också ha ett lite mjukare grepp, särskilt om du behöver dra väskan långt. Ett handtag som inte är förnuftigt konstruerat kan skada resväskan när det fälls ut och in, eller fastna i ett läge.

En sämre dragkedja går lätt sönder

Dragkedjan är ofta resväskans svaga punkt. Det värsta som kan hända är att den går sönder medan man är ute och reser. I så fall kommer det inte ens gå att stänga väskan. En dragkedjas tänder kan låsa fast i varandra på olika sätt, och en dragkedja kan också vara tillverkad i olika material. Det är bra om dragkedjan på en resväska är kraftig, gjord av metall och kan låsas från två håll. Vissa resväskor har dragkedjor som är mer eller mindre vattentäta, vilket kan vara ett plus. Det gäller inte bara om du ska ha dem på en mindre båt utan också när det regnar kraftigt.

Det finns reservhjul till många resväskor

Hjulen ska vi återkomma till under en egen rubrik eftersom de är så avgörande för en resväskas kvalitet, samtidigt som de påverkar funktionaliteten i hög grad. Till lite finare resväskor som ingår i större produktlinjer kan du köpa reservdelar om något skulle gå sönder. Det är positivt att det går att förlänga väskans livslängd. Förutom att dragkedjan kan gå sönder är det oftast just hjulen som går sönder på en resväska, särskilt om den är försedd med fyra hjul.

Låset avgör hur säker resväskan är

Att du kan stänga din resväska med ett bra lås är viktigt. Ett trepunktslås är extra säkert. Ska du resa till USA behöver det vara ett så kallat TSA-lås. Ett sådant kan öppnas av säkerhetspersonalen om de behöver göra en kontroll av väskans innehåll. Har din resväska en annan typ av lås kan du köpa ett TSA-lås och använda det när du ska just till USA.

 

Olika typer av väskor på resan

Ofta delar man in resväskor utifrån hur de används på flyget. En resväska för incheckning är betydligt större och rymligare än en kabinväska, som du har ovanför sätet. Flygbolaget bestämmer hur stora dessa väskor får vara. I den här köpguiden fokuserar vi på resväskor, men eftersom man ofta använder flera väskor som ska komplettera varandra är det värt att nämna de olika modellerna. När du flyger eller åker tåg är det smart att, utöver resväskan och kabinväskan, ha en mindre väska som inte är större än att den får plats under sätet. I den väskan är det lämpligt att förvara pass, pengar, dator, telefon och annat som man vill ha snabb tillgång till under resans gång.

 

För- och nackdelar med mjuka och hårda resväskor

Mjuka resväskor i till exempel polyester, läder eller canvas är slitstarka och lätta men skyddar inte det du har väskan särskilt bra – om de inte är väldigt gediget konstruerade. En mjuk resväska är flexibel och kan pressas in i ett mindre utrymme, både hemma och när du är ute och reser. Du kan dessutom klämma in en extra outfit som du inte hade fått plats med i en lika stor resväska i ett hårdare och mindre flexibelt material. Det är vanligare att en mjuk resväska har fickor på utsidan. Det kan i sin tur innebära att du kanske inte behöver en extra väska för det du behöver komma åt under resans gång.

Hårda resväskor garanterar att det du har i dem inte kommer att gå sönder på grund av att resväskan pressas under tyngden av andra väskor. Är de ordentligt packade klarar sig glasflaskor och annat känsligt, även om väskan till exempel får en stöt eller tappas. Om de är försedda med bra lås kan hårda väskor dessutom vara säkrare, eftersom det inte är lika lätt att stjäla något ur dem. Å andra sidan kan en riktigt exklusiv resväska i sig vara stöldbegärlig.

 

Ska man välja en resväska med två eller fyra hjul?

Man brukar säga att ungefär två tredjedelar av alla resväskor som säljs idag är försedda med hjul. Det är en betydligt större andel än för bara några år sedan. När du ska köpa en ny resväska måste du tidigt bestämma dig för om den ska vara med eller utan hjul.

En väska kan ha två eller fyra hjul:

 • En resväska med två hjul kan bara dras i två riktningar, framåt eller bakåt.
 • Väskor med två hjul är smidigare att dra på ojämna underlag och risken för att hjulen ska lossna är mycket liten.
 • Väskor med två hjul tar mer plats när du drar dem eftersom du måste ha lite avstånd mellan dig och väskan.
 • Vissa upplever dessa väskor som mindre bekväma att hantera.
   
 • Resväskor med fyra hjul blir allt vanligare eftersom de gått ner i pris samtidigt som hjulen blivit bättre.
 • En resväska med fyra hjul som är vridbara i 360° är lite känsligare för oaktsam behandling men kan flyttas i alla riktningar och behöver inte dras efter dig.
 • En tung resväska med fyra hjul är bekvämare att hantera och kräver inte lika mycket muskelstyrka.
 • Väskor med fyra hjul är mer ergonomiska, dock tar hjulen mer plats och du får lite mindre packutrymme.
 • Resväskor med fyra hjul måste läggas på sidan eller hållas fast på ett ojämnt underlag, annars rullar de iväg.

 

Resväskans insida är minst lika viktig som utsidan

Även om resväskans yttre mått är av stor betydelse är det egentligen ännu viktigare att den har en praktisk insida. Hur många avdelningar och fack en resväska har påverkar möjligheten att hålla ordning på sin packning. Det blir även lättare att hålla snyggt om du har en resväska som har praktisk inredning, om det finns begränsat med förvaring på ditt resmål. Det är en detalj som många glömmer bort när de jämför resväskor.

Tänk dock på att det kan vara svårt att direkt minnas i vilket av alla fack man har biljetterna, eller vad man nu behöver snabbt, om det är väldigt många fack. Resväskor av lite högre kvalitet har ofta en resegarderob för kläder du inte vill ska skrynklas eller komma i kontakt med annat i väskan, under resan. Det är även praktiskt om det finns en genomtänkt lösning för förvaring av skor. Ett annat tillbehör som kan förekomma är en tvättpåse för kläder du använt.

Om du verkligen vill att en resväska ska rymma så mycket som möjligt bör du överväga att välja en väska utan teleskophandtag och hjul, eftersom handtaget och hjulen tar en hel del plats. Det är dock väldigt praktiska funktioner som många anser vara nödvändiga.

 

Glöm inte att kolla garantin

En resväska av hög kvalitet ska ha lång garanti. Det är inte bara värt mycket om något skulle hända som gör att väskan går sönder. En lång garanti är också ett tecken på att tillverkaren är säker på att resväskan håller hög kvalitet. Det finns faktiskt resväskor med livstidsgaranti mot vissa typer av fel. De flesta tillverkare har garantier som gäller fel på resväskans funktioner. Däremot ska du inte räkna med att få ersättning för rent kosmetiska defekter.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Stäng